<![CDATA[]]>

”Aktierna fortsätter uppåt”

Anders Andersson

Publicerades: 19 augusti, 2009

Aktieindex ligger kring årshögsta med en uppgång på omkring 40 procent sedan årsskiftet. Sommaruppgången var den högsta på 20 år.  Peter Malmqvist tror att det ska fortsätta uppåt.  Men risken finns för rekyl.

Det ekonomiska läget har förbättrats för både Sverige och många börsbolag under sommaren. Men frågan är om börsen har reagerat för kraftigt. Efter en uppgång på över 35 procent sedan årsskiftet och med 12 procent på mindre än två månader har risknivån höjts. Det finns argument både för både uppgång och nedgång. Detta talar för fortsatt uppgång:

+ Botten för konjunkturen anses vara nådd efter många positiva siffror i sommar.

+ Många rapporter var bättre än väntat. 30 av de 40 som kom i juli slog analytikernas förväntningar.

+ Räntan har sänkts ytterligare i sommar när riksbanken sänkte reporäntan till 0,25 procent. Alternativet räntepapper har därmed blivit ännu sämre.

+ Kina fortsätter att vara draglok och nedgången där blev inte så stor som många fruktat.

Men det finns också mycket som talar för nedgång:

– Osäkerheten finns kvar. Det kan komma en ny smäll för både banker och andra.

– Efter den stora kursuppgången i sommar kan många vilja ta hem sina vinster, och då faller kurserna.

– September brukar vara en dålig börsmånad

– Arbetslösheten ökar, och det kan dämpa både konsumtion och optimism.

Fristående analytikerna Peter Malmqvist, som är med och sätter ihop Driva Egets portfölj i varje nummer tillhör optimisterna:

– Den uppgång vi nu sett är faktiskt inte större än vad den varit efter andra börskrascher. När optimismen sprider sig med alla dessa positiva siffror går det fort upp. Det handlar om psykologi och att inte bli sist in på börsen. Så jag tror att den kan fortsätta upp en bit, fast visst kommer det också rekyler nedåt.

För den som missat sommarrallyt och nu vill in på börsen utan att ta alltför stora risker rekommenderar han stabila aktier som HM, SCA, Handelsbanken och Nordea.

– Om man är riktigt stor optimist och tror att det kommer fler positiva siffror kan man i stället satsa på konjunkturkänsliga aktier som tagit mycket stryk, SEB och de stora verkstadsaktierna. Dessa stiger mer vid en konjunkturvändning, säger han.

Men satsa inte för mycket och gör det vid olika tillfällen. För risken är fortfarande stor och inga aktieråd är säkra.